^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
2378
12753
56467
5118170

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

9-10 IUNIE 2022. Joi, 9 iunie 2022, începând cu orele 17:00 Muzeul Banatului Montan din Reșița va fi gazda unor

evenimente de o reală ținută academică, încadrate ciclului de manifestări dedicate celor „150 de ani de la construirea primei locomotive la Reșița – 1872-2022”.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița, Fundația „Uzinele de Fier și Domeniile Reșița” precum și Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Astfel, la ora 17:00 va avea loc o amplă lansare de carte, în cadrul căreia va fi prezentată „Monarhia Habsburgică 1848-1918”, o sinteză în patru volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848 1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei. Cele 4 volume, coordonate și îngrijite de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, au văzut lumina tiparului la prestigioasa editură Polirom din Iași, în coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Volumele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic, respectiv cel Austro-Ungar. Sunt analizate în studii ample dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic imperial, componența etnică a imperiului, problema națională ori cea confesională pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, de la revoluția din 1848 la finalul Primului Război Mondial, ce a adus cu sine și destrămarea construcțiilor imperiale europene.

Traducerea acestor studii a fost realizată de un colectiv de cercetători din Cluj-Napoca, Sibiu și Sighișoara, respectiv de Iosif Marin Balogh, Loránd Mádly, *Mircea Gheorghe Abrudan,* Raluca Nelepcu, Dana Stanciu-Păscărița, Nicolae Teșculă și Ioana Florea. Tot în cadrul aceleiași manifestări va fi prezentat și volumul XXXI al revistei *Transylvanian Review*, nr. 1, Spring 2022, aparținând Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, ce reunește opt studii dedicate fenomenului industrializării în Transilvania și Banat, cu o atenție deosebită acordată Reșiței industriale. Prezentarea acestor volume va fi realizată de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, cu intervențiile traducătorilor.

De la ora 18:00 publicul vizitator este invitat la vernisajul expoziției „Frânturi de memorie în obiecte și imagini: locomotivele și călătoria cu trenul” ce reunește imagini fotografice și obiecte cu specific feroviar provenite din colecția muzeului reșițean, de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Centrul Cultural Muzeistic Anina, din colecțiile private ale lui Bogdan Andrei Mihele, Andrei Bălbărău, Adrian Drăgilă, Ionel Bota și Liviu Negru, precum și din împrumuturi și donații acordate cu bunăvoință de o serie de membri ai comunității reșitene, și anume: Doru Popescu, Ada Cruceanu-Chisăliță, Mihai Ilaș și Werner Bancsov. Vor lua cuvântul cu această ocazie dr. Livia Magina, managerul interimar al Muzeului Banatului Montan din Reșița, ing. Radu Bellu, dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și jurnalistul Carl Walter Fleck.

Vineri, 10 iunie, începând cu ora 10:00, lucrările simpozionului „150-100-50. Tezaurul cultural și tehnic al județului Caraș-Severin” se vor desfășura în sala de conferințe a Primăriei Municipiului Reșița, în prezența oficialităților.

Click pentru a vizualiza afișul conferinței.

Click pentru a vizualiza afișul vernisajului.

Click pentru a vizualiza afișul lansării de carte.

Click pentru a vizualiza broșura evenimentului.

Click pentru a vizualiza comunicatul de presa.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte