^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1155
7633
2561
4906650

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Urna funerară de la Liubcova - Țiglărie.

Obiectul lunii ianuarie 2022 la Muzeul Banatului Montan

În toate epocile istorice, în cazul morții unui individ, colectivitatea umană din care făcea partea se confrunta cu un aspect al cărui finalizare instituie, în timp, un sistem complex de practici privind modul de tratare a defunctului (înhumare, ardere etc.), lucruri ce definesc și reprezintă ritul funerar practicat de comunitate.

Pornind de la aceasta, propunem pentru obiectul lunii o urnă funerară, descoperită în cadrul cercetărilor arheologice ale necropolei de la Liubcova – Țiglărie. Urna provine din unul dintre cele 69 de morminte de incinerație cercetate în cadrul necropolei, încadrată cronologic Culturii Gârla-Mare. Zona Liubcovei a fost îndelung cercetată din punct de vedere arheologic, fiind identificate numeroase dovezi legate de diferitele manifestări ale civilizațiilor preistorice și antice.

 

Obiectul de față și contextul arheologic din care provine sunt dovada faptului că incinerația reprezenta ritul funerar al comunităților preistorice care au locuit această zonă în perioada Epocii Bronzului, iar ca și parte a ritualului funerar rămășițele erau depuse în urne funerare.
Această urnă face parte din categoria urnelor de incinerare cu corp supraetajat, având un decor bogat compus din romburi, spirale, ghirlande, cercuri solare, decorurile fiind incizate cu alb (specific acestei culturi).
În cuprinsul necropolei de la Liubcova, nu s-a descoperit nici un rug funerar (zonă de incinerare), acest act producându-se probabil în altă zonă (poate în cadrul așezării), iar cenușa și rămășițe banchetului funerar fiind apoi depuse în urne, în zona Țiglărie de la Liubcova. Pe teritoriul României, acest rit se răspândește către sfârșitul Epocii Bronzului, devenind probabil aproape exclusiv la începutul Hallstatt-ului.

dr. Cristian Oprean

Bibliografie:
LAZAROVICI Gheorghe, SĂCĂRIN Caius, Epoca bronzului în „Clisura Dunării”, în Banatica, 5, 1979, p. 71-105.
SĂCĂRIN Caius, O nouă descoperire de epoca bronzului în Clisura Dunării, în Banatica, 7, 1983, p. 59-64.
SĂCĂRIN Caius, Cercetări privind cultura Gîrla Mare în zona Porților de Fier – Clisura Dunării. Partea I, în Banatica, 20, nr. 1, 2010, p. 143-169.
COTOROGEA Adina-Gabriela, Viața spirituală a comunităților în Bronzul Timpuriu. O privire generală asupra Olteniei, în LITUA – Studii și cercetări, XIV, 2012, p. 55-70.
KUIJT Ian, QUINN P. Colin, Biography of the Neolithic body: tracing pathways to cist II, Mound of the Hostages, Tara, în O'Sullivan Muiris, Scarre Christopher, Doyle Maureen, Grogan Eoin, Tara: from the past to the future: towards a new research agenda, Ed. Wordwell, UCD School of Archaeology, Dublin, 2013, p. 170-183.

Obiectul_lunii_februarie_2023_la_Muzeul_Banatului_Montan-1.jpgObiectul_lunii_februarie_2023_la_Muzeul_Banatului_Montan-2.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte