^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
4294
9081
52795
5114498

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muzeul Banatului Montan Reșița, în parteneriat cu Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București și cu asistența specializată a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, anunță deschiderea oficială a unei expoziții neobișnuite, gândită și planificată de 10 reprezentanți din comunitatea locală reșițeană conform criteriilor recomandate de muzeologia contemporană.

Grupul de 10 persoane – colecționari, asistenți medicali, editori video, fotografi, jurnaliști, studenți, cameramani, pensionari –a fost format inițial de către specialiști în studii muzeale, curatoriat și comunicare, pentru a înțelege procesele creative din spatele unei expoziții, metodele de relaționare a obiectelor dintr-o colecție, raportarea poveștii la tipurile de învățare ale publicului, modul cum se scriu textele de expoziție, cum comunici ideea proiectului expozițional în comunitate și rolul designului în prezentarea obiectului.

Proiectul „Apel la idei!” a fost un experiment curatorial curajos care a schimbat complet paradigma relației dintre muzeu și public și care a investit o echipă de oameni proveniți din medii profesionale din afara domeniului muzeal cu puterea de a investiga și documenta depozitele Muzeului Banatului Montan din Reșița, de a alege piesele dorite pentru expoziție și de a le relaționa sub forma unor povești care să vorbească foarte personal despre inovația tehnologică. Fiecare „avocat al comunității” și-a adus de acasă un obiect personal îndrăgit pe care l-a relaționat cu cele 10 piese selectate din colecția muzeului reșițean și cu alte 10 provenite, sub formă de împrumut, din colecția fantastică a Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București.

Muzeul Banatului Montan în colaborare cu Filiala Reşiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Primăria Reşiţa vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei colective „50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ” care va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, ora 17.00 la sediul instituției. Vernisajul va avea loc cu participarea Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Mișcarea artistică profesionistă de la Reșița își are începuturile în anii 70 ai veacului trecut. Când aici au fost repartizați o serie de absolvenți ai institutelor de artă de la Cluj, București și Iași. Aceștia au venit cu un suflu nou în mișcarea artistică a orașului.

Astfel, în 1976 se înființează prima galerie de artă sub numele de Paleta. În 1980, în cel mai tânăr cartier al orașului se pun bazele galeriei Agora în spațiul în care ființează și astăzi. În anul 1997 Filiala UAP Reșița este trecută în Registrul Persoanelor Juridice al Tribunalului Caraș-Severin. În spațiul galeriei Agora au avut loc de-a lungul vremii vernisaje ale unor expoziții de pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă fotografică cu artiști din țară și din străinătate. Filiala UAP Reșița s-a implicat major în organizarea Saloanelor internaționale de artă plastică în anii 1997, 1998 și 1999, fapt care a adus la Reșița numeroși artiști din Serbia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, promovând astfel și orașul ca unul de importanță națională în domeniul artistic. Muzeul Banatului Montan este principalul pol cultural al orașului prin organizarea și găzduirea a numeroase expoziții de arte vizuale.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România organizează în acest an prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, eveniment care se desfășoară sâmbătă, 2 septembrie 2023. Astfel, participă peste 100 de muzee rurale din toate județele țării. Patrimoniul mobil din mediul rural este mai puțin explorat, mai puțin cunoscut însă cu potențial magnific de valorificare a culturii tradiționale. Așadar, scopul acestui eveniment este de a dinamiza viața culturală rurală dar și de a evidenția poveștile acestor muzee.

Ediția 2023 a Festivalului de Film Românesc Banatul Montan, eveniment de promovare a cinematografiei naționale, se derulează la Reșița, în curtea Muzeului Banatului Montan, în perioada 6-9 septembrie 2023.

Organizat de Uniunea Autorilor Români de Film (UARF) în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan, Reșița sub motto-ul „Filmul face istorie”, evenimentul propune publicului reșițean să vizioneze unele dintre cele mai valoroase filme românești, în fiecare seară începând cu ora 20.00 în curtea muzeului din Bulevardul Republicii, nr. 10. Intrarea este liberă.

Muzeul Banatului Montan invită publicul marți, 4 iulie, la ora 18.00 la vernisajul expoziției Undeva în timp, dublat de lansarea catalogului expoziţiei în prezența artistei Florica Prevenda. Pe 5 iulie, la ora 17.00 va avea loc o discuție moderată de criticul Ion Bogdan Lefter, ediţie specială a ”Cafenelei critice” la Gărâna.

Este cea de-a doua etapă a unui proiect itinerant, care s-a desfășurat la Muzeul de Artă din Constanța. Expoziția, care s-a bucurat de un real succes, a fost vizitată de peste 2500 de vizitatori, inclusiv cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor. Publicul este invitat să ia parte la o experiență senzorială cu totul ieșită din comun, prin care artista ne împărtășește trăirile sale, legate de un timp și un loc uitate de lume: copilăria sa, petrecută într-un sat din inima vastei câmpii a Bărăganului. Familia artistei, a fost strămutată de două ori, prima dată în Banat, apoi la Dor Mărunt, în Bărăgan. Iată de ce, proiectul reface drumul invers, într-un demers recuperator și reparator.

Florica Prevenda este născută la Dor Mărunt. Exponent al generației sale, artista a expus de-a lungul timpului în galerii din New York, Londra, Bruxelles, Milano, Salonic, Cracovia, Rotterdam, Bonn, Tirana, dar și în țară, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, la Muzeul Național de Artă al României București, la Muzeul de Artă Timișoara, precum și în galerii private din țară și din străinătate.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte