^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
817
5889
817
4904906

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Estetica unui crepuscul.

Obiectul lunii noiembrie 2022 la Muzeul Banatului Montan

Obiectul lunii noiembrie este o Mapa de corespondență datând din 1899, un exemplar rar, prin frumusețea și atenția detaliului. Aparține cu siguranță unui atelier al Imperiului austro-ungar, cu autor necunoscut însă. Erau multe atelierele care la sfârșitul sec. al XIX-lea se întreceau să redea eleganța și să etaleze frumosul celor mai comune obiecte, fie că era vorba de casă, birou, ateliere de lucru. Era o grijă specială acordată formei de prezentare, tipică perioadei de liberalizare culturală, manifestată pregnant în universul multinațional și cosmopolit al Imperiului.

O estetică furibundă a cuprins atunci toate palierele creației: muzică, artă, literatură, arta decorativă, teatru. Renașterea culturală a sec. al XIX-lea s-a manifestat în toate domeniile, iar grija acordată decorării obiectelor, unele din cele mai comune, afișele, cărțile poștale a și determinat apoi apariția artei Secession. În a doua jumătate a sec. XIX familiile burgheze își etalau bunăstarea prin achiziții de piese decorative sau alte producții ale creației artistice. Multă opulență, forme deosebite, culori, strălucire, au început să fie cerute în atelierele de manufactură de către cei care doreau să-și etaleze prosperitatea.

A fost un Fin-de-siècle grandios, un crepuscul cu multă lumină care nu anunța deloc sfârșitul imperiului și mai ales perspectiva unei confruntări sângeroase care a rămas în literatura de specialitate sub numele sinistru de Marele război. Nici o îndoială privind excelența piesei care aparține stilului Europei Centrale, un stil european atent la funcționalitate și design. Mapa de corespondență/documente este din pluș vișiniu, iar interiorul are o filă de hârtie pânzată de culoare crem. Coperta principală este decorată cu aur coloidal, având în centru o monogramă încadrată într-un medalion cu motive vegetale și florale, unde se află și anul 1899. În cele patru colțuri sunt monturi cu aceleași motive, iar coperta secundară are patru butoni aurii în cele patru colțuri.

Dr. Carmen Albert

Bibliografie

Michael Pollak, Viena 1900, o identitate rănită, Iași, 1998.
Ute Frevert, H-G Haupt, Omul secolului al XIX-lea, Iași, 2002.

Obiectul_lunii_noiembrie_2022_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpgObiectul_lunii_noiembrie_2022_la_Muzeul_Banatului_Montan_1.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte