^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1253
7731
2659
4906748

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cel de-al optulea demers plastic semnat Maia Truțulescu, ajunge în fața publicului, luni, 29 mai, ora 18, în sala de expoziții a Muzeului Banatului Montan. Este vorba despre expoziția de pictură intitulată „JOURNEY - STEPS & TRACES” /Călătorie - pași și urme. Curator/ critic de artă, Conf. univ. Dr. Gabriel Kelemen, Facultatea de Arte și Design Timișoara, și Vicepreședinte UAP Timișoara. Expoziția se întinde pe două săli și cuprinde lucrări realizate în ultimul an.

Maia, care are un palmares remarcabil la această vârstă, a participat și în ultima perioadă, la manifestări artistice, colective sau de grup, atât naționale cât și internaționale, dintre care am aminti doar câteva:

Emiratele Arabe Unite - expoziție virtuală în cadrul Pavilionului României Expo Dubai; “First Flight - 40 years” - Art in Conversation, Londra; Expozitie colectivă la Centrul Expozitional Documentar al Universitatatii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; Expoziție colectivă la Muzeul Național Constantin Brâncuși- Târgu Jiu; Expozitie personală la București la Muzeul Țăranului Român, precum și participări la mai multe competiții de profil.

În fiecare an, la 18 mai este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, o manifestare organizată începând din anul 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) și proiectată a fi un bun prilej de consolidare a relaţiilor de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public.

Anual, acest eveniment invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și de inovarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual. Anul acesta, tema aleasă pentru sărbătoarea muzeelor este „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”.

Cu acest prilej, în data de 18 mai, la orele 12,00, la sediul Muzeului Banatului Montan din Reșița se va desfășura o conferință de presă în cadrul căreia va fi prezentat cel mai recent număr al anuarului științific al muzeului -Banatica, 32/2022. Volumul, tipărit la prestigioasa Editură Mega din Cluj-Napoca, reunește 28 de studii și articole ale unor istorici și cercetători din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Arad, Satu Mare sau Reșița.

Muzeul Banatului Montan, Reşiţa, în colaborare cu Primăria Municipiului Reşiţa, prezintă expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu. Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 aprilie 2023, ora 18.00.

Lucrările Suzanei Fântânariu se află pentru prima dată pe simezele Muzeului, iar expoziția propune în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen). „Jurnalele Utopice”sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetale lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.

Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersiune în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.

Expoziția, care a fost prezentată în luna ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române București, iar în martie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, este curatoriată de dr. Cristina Simion (Nurnberg) și rămâne deschisă publicului reșițean până pe 25 mai 2023.

În Romania, evenimentul NOAPTEA MUZEELOR este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

La Muzeul Banatului Montan Reșița evenimentul „Noaptea Muzeelor” a ajuns la cea de-a zecea ediție. Întâmpinăm vizitatorii cu expoziții inedite, interactive, cu activități pentru copii și adulți, indoor și outdoor.

Expoziții și activități:
• ”Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” – un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă; este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi; colecția este compusă d eobiecte donate din toată țara, inclusiv de către reșițeni;

• „Sic transit…” expoziția personală Suzana Fântânaru;
• Cusături și port popular în Banat;
• Trecutele expoziții;
• Prezentare film documentar „100 de ani de film românesc”;
• Sesiune de caricaturi;
• Atelier de face-painting (pe terasă);
• Atelier-concurs „Găsește comoara!” (în curte și în expoziții).

„Identități fragile.Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o nouă expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița, care va fi deschisă publicului începând de joi, 6 aprilie 2023, până în 6 iunie 2023.

Este vorba despre un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă. Altfel spus, este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, și a fost urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021.

Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit cu 10 obiecte relevante donate de către reșițeni, ale căror povești vor merge mai departe, în viitoarele stații unde urmează să ne oprim.

„Identități fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o expoziție originală și inedită pentru Reșița, probabil prima în care tot ce știai despre modul cum să te comporți într-un muzeu se schimbă total. În această expoziție despre pandemie, este obligatoriu să atingi obiectele și tot ce este în spațiul de expunere. Poți veni să îți retrăiești experiențele personale din pandemie, poți sta la o masă cu cafeaua în față, poți invita un prieten cu care să socializezi, poți veni cu un laptop să lucrezi „de acasă”.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte