^Start
Dumitru Ţeicu, Studii istorice, Editura Mirton, Timişoara, 2003, 172 p.
Cartea cuprinde studii de arheologie medievală structurate pe patru teme: aşezări, necropole, morminte şi patrimoniu. Aşezarea medievală de la Ilidia din secolele XIV-XV, un segment definitoriu al habitatului de la Ilidia, este prezentată prin prisma documentaţiei cu privire la locuinţele medievale. Studiile despre necropole au abordat chestiuni legate de topografia, ritul funerar şi inventarul necropolelor de la Şopotu Vechi (sec.XII), Turnu Severin ( sec.XII-XV ) şi de la biserica franciscană din Caransebeş (sec.XIV-XVI ).
Studiile consacrate arhitecturii ecleziastice din Banat în secolele XIV-XV au vizat bisericile de la Mehadia şi ale satului dispărut Bizere, ale bisericii mănăstirii Zlatiţa. Mănăstirile medievale bănăţene, cu influenţele specifice ale arhitecturii de tradiţie sârbească, au fost discutate în două studii din acest segment al lucrării.
Studiul despre ceramica smălţuită medievală (sec.XII-XIV) a abordat probleme ale influenţei centrelor de producţie bizantino-balcanice, asimilarea tehnologiei smalţului în aşezările medievale bănăţene şi difuziunea acestui tip de ceramică medievală.
Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede
Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese
Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare
Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese
Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00