^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
876
5948
876
4904965

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Spada si sabia medievala in Transilvania si Banat (secolele IX-XIV)Zeno-Karl Pinter, Spada şi sabia medievală în Transilvania şi Banat (secolele IX-XIV), Editura Banatica, Reşiţa, 1999, 273 p.

Spaţiul geografic general în care este tratată spada şi sabia medievală este Transilvania şi Banatul, fără a absolutiza graniţele politice foste sau actuale şi urmărind în permanenţă racordarea la cadrul general european. Limitele cronologice propuse sunt secolele IX – XI, fiind legate de realităţile istorico-militare ce afectează centrul Europei şi, implicit, cele două provincii istorice. După istoricul cercetărilor şi probleme legate de cronologie, un capitol mai larg este acordat rolului pe care îl îndeplinesc armele în spiritualitatea şi mentalitatea medievală.

Urmează o prezentare a acestor tipuri de arme folosite în perioadele istorice anterioare, apoi date despre metodele de făurire şi folosire a celor din perioada medievală. In capitolul VI se realizează o tipologie în funcţie de fiecare element constitutiv al spadei: lama, mânerul, garda şi butonul, aplicată celor 2 mari categorii (spade medievale timpurii; spade ale evului mediu dezvoltat), exemplificând cu piese existente în muzee. Pentru Transilvania şi Banat nu există dovezi ale folosirii sabiei după sec. al XI. Abia în sec al XV se pot observa primele tentative de schimbare structurală şi morfologică a armamentului european. Lucrarea se încheie cu date despre armamentul şi echipamentul defensiv în organizarea militară a Transilvaniei.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte