^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
822
5894
822
4904911

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Dumitru Ţeicu, Gheorghe Lazarovici. Gornea. Din arheologia unui sat medieval din Clisura Dunării, Editura Banatica, Reşiţa, 1996, 153 p., 32 planşe.

Sunt aduse aici la cunoştinţa specialiştilor şi a publicului avizat rezultatele cercetărilor de arheologie medievală de la Gornea, un cunoscut sit arheologic cu locuiri preistorice şi din epoca romană. Un capitol introductiv prezintă cadrul geografic al văii Dunării, istoricul cercetărilor de arheologie medievală de la Gornea.

Aşezarea din veacul al VIII-lea de la Gornea-Căuniţa de Sus beneficiază de o tratare distinctă în cadrul spaţiului de habitat medieval de la Gornea. Arheologia aşezării s-a concentrat pe cercetarea elementelor definitorii ale vetrei aşezării (sec. XII-XIV), a necropolelor din sec. XII-XV şi a economiei medievale a acestui spaţiu din culoarul dunărean. Prezentarea habitatului s-a făcut secvenţial pentru fiecare din elementele sale definitorii. Sunt prezentate locuinţele din sec. XII-XIV, inventarul locuinţelor. Economia medievală este discutată pe temeiul documentaţiei arheologice, remarcând aici cuptoarele de copt, un atelier de olărie din secolul al XII-lea şi un atelier metalurgic din aceeaşi epocă. Necropolele contemporane cu aşezarea sunt prezentate cronologic şi topografic în cadrul habitatului de la Gornea. Documentaţia grafică şi foto ilustrează fiecare din capitolele lucrării. Un consistent referat în limba germană încheie lucrarea.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte