^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
621
6445
58335
4806309

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Istorie si istorici in Romania comunista (1948–1989)Felician Velimirovici, Istorie și istorici în România comunistă (1948–1989), Editura Mega, Cluj-Napoca, 2015, 330 p.

„Felician Velimirovici a scris o remarcabilă carte, bazată pe teza sa de doctorat, despre dinamica și funcțiile istoriografiei comuniste din România, de la debutul marcat de primitivele dogme ale stalinismului târziu la îmbrățișarea unei perspective populist-etnocentrice în care miturile extremei drepte interbelice se contopeau cu obsesiile unui leninism rezidual. Am citit manuscrisul cu maxim interes și recomand cartea cu căldură tuturor celor care sunt interesați de motivațiile luptelor intestine din cadrul disciplinei istorice în anii României comunizate. Tezele autorului converg cu acelea ale unor alți istorici din tânăra generație precum Adrian Cioflâncă, Dorin Dobrincu, Bogdan C. Iacob, Constantin Iordachi, Andi Mihalache, Virgiliu Țârău, Cristian Vasile (îmi cer scuze dacă am omis vreun nume, lista este strict ilustrativă și nu are pretenții de exhaustivitate). [...] Informată, documentată și solidă teoretic, cartea lui Felician Velimirovici explorează cu obiectivitate manipulările și intrumentalizările disciplinelor istorice în numele principiului sacrosanct, niciodată abandonat, al partinității, al dreptului „forței politice conducătoare” de a trasa obiectivele „frontului istoric” în funcție de propriile sale obiective.” (Vladimir Tismăneanu, în Prefaţă).

click aici pentru a vizualiza cuprinsul lucrarii

Cercetarea monografica in Banat (1859-1948)Carmen Albert-Cercetarea monografica in Banat (1859-1948).

Volumul este consacrat evaluării istorico-sociologice a monografismului din Banat, depăşind cadrele unei cercetări istoriografice. Modul realizării face din această lucrare una de sociologie istorică a vieţii intelectuale şi deopotrivă a celei administrative în zona de vest a României într-o perioadă extinsă de aproape 100 de ani.

Curatirea partidului. Campania de verificari si excluderi din structurile teritoriale ale P.M.R. 1948-1950

Felician Velimirovici, „Curățirea” partidului. Campania de verificări și excluderi din structurile teritoriale ale P.M.R., 1948-1950. Activitatea Comisiei Județene de Verificare din Reșița (Documente), Cluj-Napoca, Ed. Mega, 2017, 290 p., ISBN: 978-606-543-853-8.

click aici pentru a vizualiza intreg continutul lucrarii

Monografia istorica a BantuluiNicolae Ilieşiu, Monografia istorică a Banatului, ediţie îngrijită, studiu introductiv şi note de Dumitru Ţeicu, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2011, 425 p.

Efortul de recuperare a istoriei local-zonale bănăţene este întregit prin publicarea sub egida Muzeului Banatului Montan a acestei lucrări, datorate unui istoric multă vreme rămas în conul de umbră al interesului ştiinţific, dacă nu chiar ignorat în acest colţ de ţară. Este vorba de Nicolae Ilieşiu, cu titlul de mai sus. Din păcate efortul său monografic a rămas nefinalizat, dar şi aşa documentaţia pe care ne-o pune la dispoziţie (este drept fără o riguroasă aranjare conform canoanelor ştiinţifice, şi urmând metoda anchetei monografice), creionează un tablou cu elemente rămase inedite pînă la apariţia acestei cărţi, îndeosebi în ceea ce priveşte evenimentele anului 1918 din Banat. Atăt istoricul profesionist cât şi cei ce doresc să cunoască istoria de început de secol a acestei provincii găsesc aici o bogată informaţie, situată sub zodia elementului factologic din acea perioadă de după primul război mondial. De altfel, autorul nici nu şi-a propus să întreprindă o analiză a celor prezentate, lăsând pur şi simplu faptele să vorbească de la sine. Prin această iniţiativă editorială este meritoriu recuperată memoria unui istoric uitat.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte