^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
4450
9237
52951
5114654

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Capacul prosopomorf.

Obiectul lunii martie 2018 la Muzeul Banatului Montan

Capacul prosopomorf aflat în depozitul de arheologie al Muzeului Banatului Montan din Reșița cu numărul de inventar 417, a fost descoperit în timpul campaniilor de cercetare arheologică din localitatea Liubcova, punctul Ornița (jud. Caraș-Severin), și este încadrat în cultura Vinça, faza A/B1.

Pasta din care este realizat capacul este fină iar la suprafață se observă un smalț de culoare neagră. Capacul are o formă tronconică, cu creștet oval și aplatizat, 2 urechi oblice, nas și ochi, toate aceste elemente fiind realizate în relief. În partea superioară, piesa prezintă incizii meandrice umplute cu puncte încrustate cu alb iar partea inferioară este decorată prin incizii verticale grupate câte 4. 

Contextele în care sunt descoperite aceste capace sunt diverse, de la locuințe, gropi, morminte și până la nivelurile arheologice din diferite medii culturale.

Orificiile sau perforațiile realizate pot fi puse în legătură cu modul de folosire al capacelor, acestea având un rol practic sau unul ritualic în cadrul ceremoniilor. În cazul ultimei ipoteze, aceste orificii pot servi drept suport pentru introducerea unor pene cu care acestea erau împodobite, luând așadar parte la anumite ritualuri din cadrul comunității.

Faptul că aceste capace au schițate trăsături umane se poate interpreta ca fiind încercări de simbolizare a divinității protectoare sau doar simple chipuri de oameni în anumite ipostaze.

 

Obiectul_lunii_februarie_2019_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte