^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
767
9296
39340
5101043

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Joi, 22 iunie 2023, la ora 13, va avea loc la Muzeul Banatului Montan din Reșița lansarea a trei volume de cercetare istorică aparținând unor tineri cercetători care activează în centrul universitar clujean. Toate cele trei volume prezentate au fost tipărite în cadrul Editurii Mega din Cluj-Napoca în anul 2022.

„Microistorii din Dacia Romană” aparținând cercetătoarei Rada Varga. Volumul se dorește a fi unul de viață cotidiană, deziderat dificil de atins pentru cercetătorul Antichității. Informațiile despre locuitorii Daciei antice au fost extrase din diferite tipuri de surse sau izvoare istorice: din texte literare sau epigrafice dar și din variile categorii de artefacte arheologice. Pentru Dacia, textele literare care s-au păstrat se referă mai ales la momentele de cotitură din istoria provinciei – respectiv cucerirea şi integrarea în Imperiu, episoade din războaiele marcomanice, precum şi părăsirea sa –, dar oferă puține detalii despre oamenii de rând.

„Clujul universitar și lumea academică germană”, cel de-al doilea volum prezent la Reșița, a fost editat în cadrul Liniei de studii în limba germană a Universității Babeș-Bolyai la împlinirea a 25 de ani de la înființare, fiind îngrijit de Florin Nicolae Ardelean, Emilia Cismaș, Ovidiu-Emil Iudean, Józef Lukács. Se evidențiază în cadrul studiilor caracterul multicultural al celei mai mari universități din Transilvania, Universitatea Babeș-Bolyai dar și interferențele culturale și etnice specifice regiunii.

 

Cel de-al treilea volum, „Servitorii statului. Funcționari, funcții și funcționarism în România modernă (1830-1948)”, volum colectiv coordonat de Judit Pál, Vlad Popovici și Andrei Florin Sora. Un volum care disecă istoria administraţiei şi a funcţionarilor publici în România secolelor al XIX lea şi al XX lea nu poate decât să fie de actualitate, mai ales că acest segment al cercetării istorice, istoria administraţiei, a devenit o componentă interesantă și în cercetarea altor domenii, precum științele politice, științele administrative sau antropologia. Elitele politice şi administrative, precum și relaţiile care se crează între cetăţeni și funcționari sunt obiect de studiu în acest volum iar cercetătorii au reușit să faciliteze înţelegerea transformărilor societăţii româneşti şi, concomitent, să ofere explicaţii privind probleme actuale ale administrației românești.

Manager interimar,
Dr. Livia Magina

3_clujeni_la_Reșița_lansare_de_carte_la_Muzeul_Banatului_Montan_din_Reșița.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte