^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1006
11381
55095
5116798

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cercetători științifici și istorici din cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița participă la a-III-a ediție a CONGRESULUI NAȚIONAL AL ISTORICILOR ROMÂNI, eveniment organizat la Alba Iulia, în perioada 8-10 septembrie 2022, de către Universitatea „1 Decembrie 1918”, împreună cu

Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.

Astfel, Livia MAGINA, Carmen ALBERT, Adrian MAGINA, Ligia BOLDEA, Minodora DAMIAN, prezintă lucrări științifice și participă la mese rotunde/grupurile de lucru constituite cu prilejul acestui deosebit de important eveniment, aducându-și contribuția la îmbunătățirea și promovarea cercetării românești în domeniul istoriei, precum și la o mai accentuată prezență a istoricilor în spațiul public.

În cadrul Programului CNIR 2022 este abordată o gamă largă de subiecte, de la cercetarea patrimoniului arheologic, patrimoniul cultural naţional - între nevoia de protejare şi provocările lumii contemporane, femeia în spaţiul românesc (secolele XVIII-XXI), identităţi confesionale în Europa Central-Răsăriteană (secolele XVIII-XXI), Alba Iulia între Unire şi Încoronare până la provocările digitalizării în domeniul cercetării istorice:

Dr. Carmen Albert: „Participarea Banatului la Conferința de Pace: retrospectivă istorică (1940-1946)”

Dr. Adrian Magina: „Sursele maghiare privind istoria Transilvaniei și a Banatului în secolele XVI-XVII: o perspectivă cantitativă”

Dr. Livia Magina: „Bătrânețea la feminin în Transilvania secolelor XVI-XVIII”

Dr. Ligia Boldea: „Averea femeilor nobile între cutumă și cazuistică judiciară în Banatul medieval”

Ist. Minodora Damian: „Un fenomen social – femeia de moravuri ușoare în Banatul interbelic”

Ovidiu Laurențiu Roșu – Serviciul județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale României: „Situaţia sanitară în judeţul Caraş în deceniul premergător izbucnirii celei de-a doua conflagrații mondiale”

Expozițiile organizate în cadrul CNIR 2022:

“Diplomația română și Marea Unire”: o selecție de copii în format digital după documente diplomatice, fotografii și reproduceri din presa epocii, tratatele de pace semnate de România, păstrate în Arhivele Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe, dintr-o perspectivă inedită asupra ilustrării succesiunii evenimentelor istorice, documente și imagini înfățișând familia regală pe frontul Marelui Război, cu reîntoarcerea suveranilor în București, în luna decembrie a anului 1918, din perioada tratativelor de pace de la Paris din 1919-1920, dar și de la încoronarea de la Alba Iulia din 1922.
Moșteniri. 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu (1824-1872): prezentare piese (obiecte personale ale lui Avram Iancu, desene cu portretele liderilor români transilvăneni pașoptiști, litografii, fotografii, stampe, documente, corespondență și memorii ale participanților la confruntările militare de atunci, arme) din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Catedrala Încoronării. Istorie si Har – la împlinirea unui secol de la sfințirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) și de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922); imagini (cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian) și documente (Arhivele Diplomatice București)

DOMVS VR. INSIDE A ROMAN HOUSE FROM APULUM / O casă romană din Apulum: Vor fi prezentate artefacte și materiale arheologice din mediul privat roman, descoperite în arealul civil al sitului Apulum, precum și un proiect de arhitectură privind amenajarea unui parc arheologic în Alba Iulia. Conceptul include un spațiu VR interactiv - un tur virtual într-o casă romană de tip domus, accesibil prin utilizarea ochelarilor VR.

Evenimentul de anvergură include și Târgul de carte CNIR 2022, la Sala Unirii, la care participă 15 edituri şi în cadrul căruia se vor lansa peste 50 de titluri de cărţi.

Apel adresat de participanții la Congresul Istoricilor Români Alba Iulia, 8-10 septembrie 2022

Bănăţeni în Mecca unirii: 8 istorici din Caraş-Severin şi Timiş la Alba Iulia

Istoricii_cărășeni_în_Mecca_unirii.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte