^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1149
8958
3886
4907975

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ceasul de buzunar – accesoriu de lux sau utilitate cotidiană.

Obiectul lunii septembrie 2021 la Muzeul Banatului Montan

Determinarea și identificarea dimensiunii temporale prin mecanisme măsurabile a constituit o preocupare constantă a omenirii. Din zorii istoriei până în proxima contemporaneitate, în universul ceasurilor s-au cunoscut o sumedenie de dispozitive dedicate măsurării timpului. Începând cu egipteni antici, ce identificau momentele zilei cu ajutorul ceasurilor solare, până la tehnologiile actuale ale smart-watch-urilor, ceasurile s-au optimizat lent, înlănțuit, fiecare ajustare a pricinuit descoperirea facilă a celei posterioare.

Apariția ceasului de buzunar datează de la începutul secolului al XVI-lea, atunci când Peter Heinlein, un ceasornicar din Nürnberg, creează primul ceas mecanic portabil de dimensiuni reduse denumit Oul din Nürnberg. Primele prototipuri de acest gen funcționau cu ajutorul a 26 de piese cuprinse într-un mecanism bazat pe un sistem caracterizat prin balans cu ax şi palete denumit Schpindel-uhr.

Apogeul ceasurilor de buzunar se identifică în special cu perioada ArtDeco, când aceste piese au fost frecvent utilizate în special la serate și recepții. Dintre fabricanţii ceasurilor de buzunar s-au remarcat Michael Graz, Peter Garon, Abraham Louis Breguet, Patek Philippe și nu în ultimul rând Georges Ducommun, iar mărcile cele mai apreciate erau considerate a fi Bréguet, Graham, Le Roy & Fils, Longines și Doxa.

Ceasul de buzunar expus ca obiectul lunii face parte din colecția istoria tehnicii din cadrul Muzeului Banatului Montan, Reșița începând cu 1989, prin achiziție de la Bogdan Gheorghe din comuna Carașova, județ Caraș-Severin. Obiectul prezentat este datat din 1906, cu marca Doxa având formă circulară cu diametru 65 mm. În partea frontală,

ceasul prezintă un cadran circular confecționat în interior din email alb acoperit cu sticlă, încadrat spre exteriorul cercului de o secțiune din metal argintat. De a lungul lungimii circulare pe cadran sunt imprimate cifre arabe de culoare neagră de la 1 la 12. În semiplanul de jos se regăsește un cerc ce reprezentă gradațiile unui minut, împărțit în 6 intervale cu câte 10 unități fiecare, având funcție de secundar. Indicatorii ceasului au forme diferite, minutarul este alungit, iar indicatorul orar este prevăzut în partea de început cu un motiv sub formă de trifoi. Partea din spate, acoperită cu un capac, este confecționată în întregime din metal argintat fiind gravată cu inscripția: MEDAILLE D‛OR MILAN 1906/ DOXA/ HORS CONCOURS/ LIÈGE 1905, iar în interiorul capacul se observă două elipse concentrice în interiorul cărora se regăsește trecut numele firmei DOXA, încadrat pe exteriorul primei elipsei cu inscripția *METAL ARGENTAN* DEPOSE.

Compania Doxa a fost fondată, în 1889 la Neuchatel, Elveția, de către Georges Ducommun (1868-1936), născut dintr-o familie numeroasă cu 13 copii, în localitatea elvețiană Le Locle. La vârsta de 12 ani intra în breasla ceasornicarilor, ca ucenic într-o societate a cărei activitate principală era inserarea mecanismelor de ceas. În 1888 își începe activitatea, ca întreprinzător particular în sfera ceasornicăriei, inițiind o afacere, susținută cu eforturi mari, deoarece trebuia să parcurgă 10 km până în Chaux-de-Fonds, localitate unde își livra produsele. Un an mai târziu, la Neuchatel va înființa firma Doxa, cunoscută atunci sub numele de Georges Ducommun Fabrique Doxa. Produsele realizate de către fabrica Doxa sunt recunoscute internațional în 1906, firma primind o medalie de aur la Expoziţia Internaţională de la Milano. În prezent brand-ul există și astăzi, aflându-se sub patronajul familiei Jenny, încă din 1997.

 

http://bmim.muzeulbucurestiului.ro/fisiere/17-Bucuresti-Materiale-de-Istorie-si-Muzeografie-XVII-2003_149.pdf
https://www.watchshop.ro/blog/istoria-ceasului-cum-au-aparut-ceasurile-de-mana/
http://cronograful.blogspot.com/2016/02/doxa-e-doxa-scurta-istorie-celebrului.html


Minodora Damian

 

Obiectul_lunii_septembrie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpgObiectul_lunii_septembrie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_1.jpgObiectul_lunii_septembrie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan_2.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte