^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
957
7652
37696
5099399

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Colectia de arta plastica din cadrul muzeului Banatului Montan din Resita este una reprezentativa la nivel zonal, nu atat datorita numarului de piese cat datorita relevantei acestora. Continand peste 900 de piese, colectia cuprinde in principal operele unor artisti plastici reprezentativi la nivelul Resitei, Banatului sau chiar de importanta nationala, fiind constituita prin achizitii si donatii. O parte dintre aceste lucrari se afla expuse in mod permanent intr-o sala cu destinatie speciala, precum si in holul de acces in institutie.

Se remarca indeosebi operele generatiei de pictori a anilor 70-80, a caror lucrari se axeaza in special pe o tipologie peisagistica, mai ales urbana si industriala. O componenta deloc neglijabila o reprezinta picturile cu tematica figurativ-abstracta, apartinand aceleiasi generatii de artisti plastici. Printre cei mai reprezentativi pictori banateni ale caror lucrari au ajuns in colectia muzeului se numara Traian Baia, Petru Galis, Vasile Goidos, Cornel Liuba sau Helmuth Scheibling. Un loc aparte, atat din punct de vedere compozitional cat si numeric il ocupa lucrarile lui Tiberiu Bottlik, personalitate artistica reprezentativa, autor a unor peisaje dar si a unor sculpturi si mulaje care au drept tematica Resita, Bocsa sau zonele limitrofe. De o reala valoare sunt si operele sculpturale in lemn sau diverse materiale realizate in perioada interbelica, apartinand artistului plastic Prund Borgo.

Alaturi de operele artistilor contemporani colectia gazduieste peste 100 de lucrari cu tematica religioasa, fiind vorba de icoane executate pe lemn sau sticla, majoritatea provenind din arealul banatean, datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului XX.

In ultimii ani colectia s-a imbogatit prin doua donatii generoase, prima facuta de catre pictorul si profesorul de origine banateana Ion Stendl, in urma careia s-a si realizat o sala expozitionala speciala cu operele artistului, si o a doua, provenind de la sotii Emeric si Maria Marosi, din Israel, cu tablouri valoroase apartinand scolii de pictura maghiara de la inceputul secolului XX. Printre acestea se remarca si lucrarile lui Armin Marosi, primul profesor de grafica din Resita, unul dintre deschizatorii de drum din acest domeniu.

Patrimoniul artistic al muzeului mai contine si cateva piese de mobilier si obiecte de arta decorativa, fara a ocupa insa un spatiu deosebit in ansamblul colectiei.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte