^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
2386
12761
56475
5118178

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cel mai vechi act din colecția de documente a Muzeului Banatului Montan.

Obiectul lunii noiembrie 2021 la Muzeul Banatului Montan

Rastatt (Germania), 4 noiembrie 1748. În numele lui Ludovic Georg, marchiz de Baden şi Hochberg, conte de Sausenberg, Johann Mihchael Seiß, vânător desemnat la Higlsheim [= Hügelsheim, lângă Rastatt], îi acordă lui Johann Georg Schöpfflin un atestat de vânător, după ce acesta din urmă şi-a făcut ucenicia cu cinste şi sârguinţă la el şi la alţi vânători, enumeraţi nominal, de la care a învăţat să vâneze raţe, cerbi și alte animale sălbatice.

Ludovic Georg, marchiz de Baden s-a născut în anul 1701 și a murit la vârsta de 60 de ani în 1761, la Rastatt. Deși nu a avut o carieră militară importantă, spre deosebire de tatăl său, el a preferat să se dedice pasiunii pentru vânătoare. Din 1707 până în 1731 a fost comandantul

Regimentului 4 Infanterie, dar în timpul războiului de succesiune polonez a preferat să vâneze posesiunile din Boemia (actuala Cehie) decât să participe la lupte. Despre posesorul diplomei de vânător, Johann Georg Schöpfflin, știm doar că s-a născut la Bahlingen (Germania) și a decedat la câțiva ani după emiterea actului de față. Nu cunoaștem traseul prin care documentul acesta solemn, scris în limba germană, pe pergament și cu patru peceți aplicate în ceară roșie a ajuns în colecția muzeului. Cu toate că nu are legătură cu zona bănățeană, este o piese importantă și valoroasă, fiind cel mai vechi act original din colecția de documente a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

 

Obiectul_lunii_noiembrie_2021_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte