^Start
Revelatoare pentru activitatea industriala a intregii zone a Banatului montan, colectia de Placi foto din depozitul muzeului, ce cuprinde un numar de peste 2000 de piese, a fost realizata in atelierul fotografic al uzinelor resitene, in cea mai mare parte prin aportul fotografului oficial al Uzinelor de Fier si Domeniilor Resita (UDR) din perioada 1920-1964, Hermann Heel, artist-fotograf ce a prezentat lucrari la numeroase expozitii colective din tara si din Germania.
Incadrate temporal in prima jumatate a secolului al XX-lea, imaginile surprind in primul rand aspecte semnificative ale activitatii industriale din principalele asezari urbane ale Banatului carasan, centrate pe ansamblurile si sectiile uzinale si miniere din Resita, Anina-Steierdorf sau Bocsa. De mare interes sunt atat vederile exterioare ale diferitelor sectii ale UDR-ului (laminoarele, furnalele, turnatoria, otelaria, fabrica de locomotive), cat si interioarele acestora, focalizarea imaginii transpunand vizual numeroase piese industriale precum si activitatea de productie propriu-zisa. Lor li se adauga imagini referitoare la constructia barajelor, a podurilor, apeductelor si viaductelor din zona, la instalatiile miniere, dupa cum contin si o serie de desene tehnice, diagrame si planuri de situatie ale uzinelor.
O alta categorie de placi foto cuprinde imagini in care atentia artistului fotograf s-a concentrat asupra peisajelor din principalele asezari urbane ale Banatului montan – Resita, Anina-Steierdorf, Oravita, Bocsa, Moldova Noua– o buna modalitate de a realiza comparatii asupra evolutiei in timp a vietii si activitatii economice a zonei. Nu au fost neglijate nici aspectele legate de viata cotidiana din comunitatile rurale montane banatene.
Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede
Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese
Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare
Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese
Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00