^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1163
6235
1163
4905252

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muzeul Banatului Montan Resita detine in depozitele sale si o colectie cuprinzand aproximativ 700 de piese circumscrise domeniului Istoriei tehnicii, incadrate temporal secolelor XVIII-XX. In cea mai mare parte ele reflecta activitatea industriala si miniera desfasurata in asezarile urbane si rurale ale Banatului carasan.

Cele mai vechi piese dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind vorba despre harti, schite sau planuri miniere elaborate de specialistii Erariului austriac pentru minele de la Doman. In egala masura, activitatea miniera banateana, derulata in mod organizat incepand cu secolul al XVIII-lea in minele de carbune, fier, cupru, aur sau argint din zonele Anina-Steierdorf, Bocsa, Dognecea, Sasca Montana, Oravita, Ciclova Montana, Moldova Noua, Doman este ilustrata de piese ce reprezinta instrumente pentru construirea galeriilor de mina, vagonete, unelte de minerit, lampi sau opaite miniere, precum si o serie de costume de minier.

Lor li se alatura numeroase piese ce caracterizeaza activitatea industriala defasurata in uzinele Banatului montan din perioada St.EG-ului, a UDR-ului sau din perioada mai recenta a ultimilor 50 de ani – rotoare, semicuzineti, scule, creuzete pentru topirea metalului, turbine, profile de cale ferata si traverse, precum si primele masini de calcul mecanografice (fabricate de IBM in 1935) folosite in cadrul centrului de calcul al uzinelor resitene–„Hollerith”. Alte segmente ale colectiei cuprind arme de lupta sau de parada din secolele XVIII-XX, masini de scris, obiecte metalice ornamentale produse in atelierele uzinale resitene, placi comemorative sau obiecte de gospodarie.

02.jpg04.jpg05.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte