^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
897
5969
897
4904986

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Colectia de fotografii aflata in depozitul Muzeului Banatului Montan cuprinde in jur de 5000 mii de fotografii si carti postale sepia, alb-negru sau color, datate incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. O sectiune insemnata a colectiei este dedicata imaginilor ce reflecta activitatea industriala si miniera a zonei din perioada St.EG-ului, a UDR-ului si a Sovromurilor, un secol de istorie a metalurgiei, siderurgiei, constructiei de masini, activitatii forestiere si miniere din Banatul carasan.

Fotografiile originale, unele dintre ele realizate in ateliere foto din Viena, Budapesta, dar si din tara, la Oravita sau in laboratorul foto al uzinelor resitene, surprind atat vederi panoramice ale ansamblurilor uzinale din Resita, Bocsa, Anina-Steierdorf, Oravita, cat si aspecte ale diferitelor sectii uzinale (interioare si exterioare) ce au facut istorie in activitatea industriala romaneasca - otelaria Siemens Martin Resita, laminorul Bluming Resita, turnatoria, cocseria, fabrica de locomotive Resita, furnalele din Resita si Anina, uzina electrica Grebla din Resita. Alte fotografii cuprind imagini ale numeroaselor piese si ansambluri tehnice fabricate in toate aceste unitati industriale (de referinta fiind in primul rand locomotivele fabricate la Resita) exportate atat in spatiul romanesc cat si in multe alte tari din Europa.

Relevante din punct de vedere al evolutiei vietii economice in Banatul montan sunt si fotografiile ce surprind construirea cailor ferate, a barajelor, apeductelor, viaductelor sau a podurilor din zona, dar si activitatile miniere din centre ca Anina-Steierdorf, Oravita, Bocsa-Dognecea-Ocna de Fier, Sasca Montana.
O alta categorie de fotografii si carti postale contine imagini din primul razboi mondial, cu grupuri de ofiteri si soldati romani sau cu spitale de campanie, carora li se alatura piesele foto ce surprind momentul Marii Uniri, dar si intrarea armatei romane in Resita (27 iulie 1919) sau Oravita (2 august 1919).

Interesante sunt si imaginile ce ilustreaza intensa activitate culturala din Banatul montan din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din perioada interbelica, activitati derulate atat in orasele carasene cat si in asezarile rurale. Se remarca activitatea teatrala de la Oravita si Resita, reuniunile de cetire si cantare, cunoscutele emulatii ale corurilor si fanfarelor din orasele si satele carasene. In egala masura, de mare valoare sunt si acele fotografii ce prezinta, pe de-o parte, o serie de personalitati ale Banatului montan, pe de-alta parte, comunitati profesionale, etnice, locale, sportive, cu alte cuvinte, aspecte din viata cotidiana urbana si rurala banateana.

O alta parte a colectiei de fotografii a muzeului este dedicata activitatilor economice, politico-ideologice si culturale ale ultimilor 50 de ani, provenite atat de la AGERPRES, cat si din laboratoarele foto ale uzinelor sau ale muzeului.

13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg18.jpg19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte