^Start
Colectia de fotografii aflata in depozitul Muzeului Banatului Montan cuprinde in jur de 5000 mii de fotografii si carti postale sepia, alb-negru sau color, datate incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. O sectiune insemnata a colectiei este dedicata imaginilor ce reflecta activitatea industriala si miniera a zonei din perioada St.EG-ului, a UDR-ului si a Sovromurilor, un secol de istorie a metalurgiei, siderurgiei, constructiei de masini, activitatii forestiere si miniere din Banatul carasan.
Fotografiile originale, unele dintre ele realizate in ateliere foto din Viena, Budapesta, dar si din tara, la Oravita sau in laboratorul foto al uzinelor resitene, surprind atat vederi panoramice ale ansamblurilor uzinale din Resita, Bocsa, Anina-Steierdorf, Oravita, cat si aspecte ale diferitelor sectii uzinale (interioare si exterioare) ce au facut istorie in activitatea industriala romaneasca - otelaria Siemens Martin Resita, laminorul Bluming Resita, turnatoria, cocseria, fabrica de locomotive Resita, furnalele din Resita si Anina, uzina electrica Grebla din Resita. Alte fotografii cuprind imagini ale numeroaselor piese si ansambluri tehnice fabricate in toate aceste unitati industriale (de referinta fiind in primul rand locomotivele fabricate la Resita) exportate atat in spatiul romanesc cat si in multe alte tari din Europa.
Relevante din punct de vedere al evolutiei vietii economice in Banatul montan sunt si fotografiile ce surprind construirea cailor ferate, a barajelor, apeductelor, viaductelor sau a podurilor din zona, dar si activitatile miniere din centre ca Anina-Steierdorf, Oravita, Bocsa-Dognecea-Ocna de Fier, Sasca Montana.
O alta categorie de fotografii si carti postale contine imagini din primul razboi mondial, cu grupuri de ofiteri si soldati romani sau cu spitale de campanie, carora li se alatura piesele foto ce surprind momentul Marii Uniri, dar si intrarea armatei romane in Resita (27 iulie 1919) sau Oravita (2 august 1919).
Interesante sunt si imaginile ce ilustreaza intensa activitate culturala din Banatul montan din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din perioada interbelica, activitati derulate atat in orasele carasene cat si in asezarile rurale. Se remarca activitatea teatrala de la Oravita si Resita, reuniunile de cetire si cantare, cunoscutele emulatii ale corurilor si fanfarelor din orasele si satele carasene. In egala masura, de mare valoare sunt si acele fotografii ce prezinta, pe de-o parte, o serie de personalitati ale Banatului montan, pe de-alta parte, comunitati profesionale, etnice, locale, sportive, cu alte cuvinte, aspecte din viata cotidiana urbana si rurala banateana.
O alta parte a colectiei de fotografii a muzeului este dedicata activitatilor economice, politico-ideologice si culturale ale ultimilor 50 de ani, provenite atat de la AGERPRES, cat si din laboratoarele foto ale uzinelor sau ale muzeului.
Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede
Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese
Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare
Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese
Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00