^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
4
8982
3910
4907999

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Studii istoriceDumitru Ţeicu, Studii istorice, Editura Mirton, Timişoara, 2003, 172 p.
Cartea cuprinde studii de arheologie medievală structurate pe patru teme: aşezări, necropole, morminte şi patrimoniu. Aşezarea medievală de la Ilidia din secolele XIV-XV, un segment definitoriu al habitatului de la Ilidia, este prezentată prin prisma documentaţiei cu privire la locuinţele medievale. Studiile despre necropole au abordat chestiuni legate de topografia, ritul funerar şi inventarul necropolelor de la Şopotu Vechi (sec.XII), Turnu Severin ( sec.XII-XV ) şi de la biserica franciscană din Caransebeş (sec.XIV-XVI ).

Studiile consacrate arhitecturii ecleziastice din Banat în secolele XIV-XV au vizat bisericile de la Mehadia şi ale satului dispărut Bizere, ale bisericii mănăstirii Zlatiţa. Mănăstirile medievale bănăţene, cu influenţele specifice ale arhitecturii de tradiţie sârbească, au fost discutate în două studii din acest segment al lucrării.

Studiul despre ceramica smălţuită medievală (sec.XII-XIV) a abordat probleme ale influenţei centrelor de producţie bizantino-balcanice, asimilarea tehnologiei smalţului în aşezările medievale bănăţene şi difuziunea acestui tip de ceramică medievală.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte