^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
707
11082
54796
5116499

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muzeul Banatului Montan din Reșița propune spre vizitare publicului o interesantă expoziție de Portrete feminine, ilustrate în tablouri și tapiserii aparținând colecției de

Artă a instituției muzeale.

Debutul primăverii este asociat îndeobște cu femeia, iubirea şi frumuseţea, inepuizabile surse de inspirație creativă. Portretul feminin, ca subiect de contemplaţie artistică, a atras atenţia artiştilor din cele mai vechi timpuri şi continuă să fie printre cele mai des întâlnite modele ale artelor plastice. Chipul femeii a fost întotdeauna un obiect de sondaj nelimitat pentru artişti, tema feminităţii fiind socială şi personală, veche şi mereu actuală. Trecând ca un fir roşu prin toată arta umană, imaginea femeii a evoluat pe parcursul mileniilor de la forme generalizate (stilizate) la chipuri naturaliste, de la tratări „conceptuale” la reprezentări narativ-estetice. Modul în care femeile au fost portretizate în diverse picturi sau sculpturi de-a lungul timpului, ne spune multe despre felul în care acestea au fost și sunt percepute. Copilă, soție sau mamă, artiști (femei și bărbați) au încercat să surprindă faimosul etern feminin ascuns de fiecare suflet.

În secolul al XX-lea, esenţa conceptuală a femeii se depărtează de atmosfera „spirituală” şi devine tot mai reală, mai „terestră”, mai plină de forţă şi energie, fiind inclusă în albia „cotidianului”. Chipul feminin apare în artă permanent schimbat şi reînnoit, purtând anumite mesaje estetice, în funcţie de concepţia autorului despre femeie şi locul ei în societate şi de idealurile estetice ale timpului. În felul acesta, femeii îi revine unul dintre cele mai importante roluri în geneza conştiinţei umane, îmbinând raţionalul cu misticul, realul cu simbolul apariţiei şi continuităţii vieţii pe pământ.

Colecția de Artă a Muzeului Banatului Montan deține un număr însemnat de tablouri care au ca temă principală „Femeia”. Pictori bănățeni precum Tiberiu Bottlik, Emil Câmpean, Nicolae Hașca, Cornel Liba, Francisc Baranyay, Nicolae Blei sau Prund Borgo se numără printre artiștii în ale căror creații feminitatea este inspirație și subiect. Lucrările expuse configurează siluete şi portrete feminine, poveşti ilustrate, care colorează zâmbete sau angoase, fericirile ori deznădejdile destinului feminin. Picturile reprezintă, de asemenea, comuniunea omului-femeie cu natura, care se ramifică atât în interiorul, cât şi în exteriorul fiinţei umane, expoziția încercând să ne prezinte „Femininul” expus în toată splendoarea sa materială, sentimentală şi morală. Portretele şi seminudurile feminine, scenele de interior sau din natură surprind femeia în diferite ipostaze și configurează emotivitatea, fragilitatea, frumuseţea fizică şi spirituală a femeii – muza creaţiei artistice, care a fost reprezentată în diverse cadre picturale, în contexte precedate uneori de o silenţioasă melancolie.

Vernisajul va avea loc vineri, 4 martie 2022, la orele 12,00 în „Sala Sălișteanu”, expoziția putând fi vizitată în perioada 4 – 22 martie 2022 de luni până sâmbătă între orele 9-16:30.

Click pentru a vizualiza afișul expoziției.

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte