^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
460
8989
39033
5100736

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

De cele mai multe ori trabucul era asociat cu opulența, rafinamentul, chiar cu eleganța, iar orice obiect asociat acestui produs era preluat, implicit, în sfera ineditului. Prin urmare, în colecțiile deținute de Muzeul Banatului Montan Reșița regăsim un serviciu pentru fumători propus pentru a constitui obiectul lunii aprilie. Este format dintr-un trepied cu picioare din bambus, dispuse în poziție concurentă, având punctul de intersecție la mijlocul acestora. Pe trepied se află prins un suport metalic circular, susținerile fiind reprezentate prin sfere expuse aidoma unor vârfuri de triunghi echilateral. Pe marginea suportului circular se regăsesc inscripționate motive grafice specifice antichității greco-romane. Pe suport sunt fixate trei cupe de dimensiuni diferite și un dispozitiv sub formă de roată verticală, cu un orificiu central folosit pentru tăierea trabucurilor la unul din capete. Fiecare cupă este prevăzută la bază cu un picior tronconic, iar în partea superioară sunt prezente decorații din email negru, cu motive zoomorfe și vegetale. De asemenea, cele două cupe de dimensiuni mari sunt întrebuințate ca suport pentru trabucuri și chibrituri, iar cea mai mică era folosită pe post de scrumieră.

Serviciul pentru fumători este realizat din metal și bambus, cu dimensiunile 88 x 21 cm. Piesa datează cu aproximație din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este vorba de un obiect ce denotă, în același timp, atât uzualul unui viciu emancipat cât și luxul unui element de design interior. În acest sens, asimilarea obiectelor de uz monden ca obiecte decorative evidențiază atributul estetic al acelui obiect, indicând totodată și nivelul de bunăstare al deținătorului.

Minodora Damian
Istoric

https://unimedia.info/ro/news/057829cb2c88bbe2/istoria-tutunului-de-la-planta-mistica-la-industria-mondiala.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tutun
https://www.tuburiaparate.ro/blog/istoria-tutunului-cine-l-a-descoperit-si-cum-a-evoluat-aceasta-industrie
https://www.tuburiaparate.ro/blog/istoria-trabucului-cand-a-fost-inventat

Obiectul_lunii_aprilie_2023_la_Muzeul_Banatului_Montan_01.jpgObiectul_lunii_aprilie_2023_la_Muzeul_Banatului_Montan_02.jpgObiectul_lunii_aprilie_2023_la_Muzeul_Banatului_Montan_03.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte