^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1204
7899
37943
5099646

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în perioada pandemiei COVID? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii din Reșița și din județul Caraș-Severin pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Identități fragile este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical.

De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective). Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021. Episodul 3 va avea stația la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în lunile februarie-martie și se va baza foarte mult pe obiectele donate de comunitatea locală și nu numai.

Identități fragile este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 25.01.2023-20.02.2023 lansăm către public apelul pentru contribuții.

Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat in pandemie, o stare, un eveniment sau cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite. Poți dona obiectul accesând - https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

"Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, Identități fragile a devenit deja un muzeu deschis –ca mod de construcție și ca mesaj. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial - ca memorie afectivă - și ca formă de patrimoniu material - prin obiectele donate."

Expozița ”Identități Fragile. Stația Reșița” este un proiect marca RNMR, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 77 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums.

Muzeul Banatului Montan este instituție județeană de profil a județului Caraș-Severin. Cu un patrimoniu care cuprinde peste 60.000 de obiecte (arheologie, documente, fotografie, etnografie, artă, carte veche), membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor, derulează evenimente inedite, expoziționale și cultural-istorice, prin care comunitatea să facă un pas important spre cunoașterea propriei identități.

Manager interimar MBM Reșița,
Dr. Livia MAGINA

Apel_donație_obiecte_25.01.2023_-_20.02.2023_-_1.jpegApel_donație_obiecte_25.01.2023_-_20.02.2023_-_2.jpeg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte