^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
397
8926
38970
5100673

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Antropomorfe pe pereții vaselor.

Obiectul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Banatului Montan

Obiectul lunii ianuarie, este ilustrat, de fapt, de reprezentările antropomorfe de pe pereții a două vase, unul descoperit la Gornea, în punctul toponimic Căunița de Sus și cel de-al doilea, descoperit la Zorlențul Mare Icreliște, în 1980, respectiv 1962.

Prima reprezentare antropomorfă, cea cu numărul de inventar 411, se păstrează într-o proporție de circa 35%, are o față triunghiulară, ochi realizați prin incizie, brațele nu sunt păstrate în întregime dar acestea par să fie ridicate în sus și sânii sunt marcați prin două proeminențe excizate. De asemenea, urmărind aliniamentul capului, în raport cu poziția gâtului și a corpului, precum și poziția mâinilor, aceste elemente ne sugerează mișcarea, tocmai din această cauză arheologii au numit această reprezentare antropomorfă ca fiind o dansatoare.

 

Cea de-a doua reprezentare antropomorfă, cu numărul de inventar 413, este întreagă într-o proporție de circa 90%. Aceasta are o față triunghiulară, ochii realizați prin incizie iar nasul, sânii și restul corpului prin excizie. Ca și în cazul primei piese, modul în care această reprezentare feminină a fost realizată, sugerează mișcarea, fiind încadrată în categoria dansatoarelor.

Datorită faptului că aceste reprezentări antropomorfe sunt destul de rare în spațiul de manifestare a culturii Vinča, dar totodată sunt și spectaculoase prin prisma modului de realizare, colegii arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan din Reșița au reușit să le claseze în categoria tezaur, unde se pot încadra numai bunurile culturale de valoare excepțională pentru umanitate.

Ambele piese au fost restaurate și reîntregite cu ajutorul ipsosului, peste care s-a aplicat ulterior o vopsea cât mai apropiată cromatic de culoarea originală a piesei.

Acest tip de vase pe pereții cărora se regăsesc reprezentări antropomorfe pot fi interpretate ca fiind realizate și utilizate în scop magico – religios, în interiorul acestora depozitându-se probabil lichide sau alte ingrediente necesare pentru practicarea unor ritualuri specifice comunităților vinčiene de acum circa 4950-4800 cal BC.

Muzeograf,

Constantin Boia

 

Obiectul_lunii_ianuarie_2022_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte