^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

360 Tour

Credință și culoare
Piese de artă - carte veche

Scaneaza pentru a vizualiza

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
1839
10817
5745
4909834

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

"Credință și culoare. Piese de artă - carte veche din colecțiile Muzeului Banatului Montan". În perioada Sărbătorilor pascale,

Muzeul Banatului Montan din Reșița propune spre vizitare publicului o interesantă expoziție de artă și carte veche, ilustrată în tablouri, icoane și tipărituri religioase aparținând colecției de Artă a instituției muzeale.

Sfintele Paști reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

De asemenea, Paştele este sărbătoarea cu cea mai mare încărcătură spirituală, reprezentând triumful ciclic al vieţii asupra morţii. Este sărbătoarea speranţei, a iubirii, a iertării, care aduce în sufletele credincioşilor lumină, linişte sufletească şi armonie familială.

Din această perspectivă, expoziția „Credință și culoare” își propune să ofere vizitatorilor o inedită incursiune în universul artei plastice și al cărții vechi religioase, privite sub două aspecte: cel al bunului cultural de patrimoniu, deținut de Muzeul Banatului Montan Reșița, și cel al meditației, contemplării prilejuite de perioada Sfintelor Sărbători Pascale, care în Banat au o dimensiune multiconfesională. Vor fi expuse (unele în premieră) icoane, tablouri și tipărituri religioase, purtătoare ale mesajului credinței, culturii și civilizației din spațiul Banatului montan, care oferă vizitatorilor certe dovezi ale artei și spiritualității acestei provincii istorice. Sunt frânturi de rugăciune și expresii ale sensibilității artistice așternute pe pânză, lemn, sticlă sau hârtie, purtătoare ale tradițiilor artistice și religioase ale locuitorilor zonei. Păstrate la loc de cinste, aceste valori ale tiparului și artei relevă o importanță istorică, artistică și documentară care le integrează patrimoniului național.

Vernisajul va avea loc luni, 3 aprilie 2023, la orele 13,00 în „Sala Stendl”, expoziția putând fi vizitată în perioada 3 – 24 aprilie 2023 de marți până sâmbătă între orele 9-16,30.

Expoziție_de_artă_și_carte_veche_religioasă_la_Muzeul_Banatului_Montan_Reșița_-_1.jpegExpoziție_de_artă_și_carte_veche_religioasă_la_Muzeul_Banatului_Montan_Reșița_-_2.jpgExpoziție_de_artă_și_carte_veche_religioasă_la_Muzeul_Banatului_Montan_Reșița_-_Invitatie.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte