^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
511
6335
58225
4806199

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muzeul Banatului Montan din Reșița, în parteneriat cu Arhivele Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin, organizează expoziția „Afișe și imagini ale reprezentațiilor

teatrale din Banatul Montan”, ce va fi vernisată la sediul muzeului reșițean în 31 octombrie 2022, la ora 12:00.

Fenomenul teatral este, încă din Antichitate, o formă de exprimare a conștiinței sociale, exercitând o influență majoră asupra publicului spectator. Povestea de pe scenă provoacă imaginația, transfigurând realitatea într-o formă ideală, proces prin care ea capătă valoare eternă. Ca fenomen comunicațional, teatrul oferă avantajul abordării spectaculare a unui imens potențial de cunoaștere și înțelegere, iar tehnicile teatrale sunt cele care au capacitatea de a contribui esențial la dezvoltarea culturală și estetică a umanității. În egală măsură, teatrul este un limbaj universal, care uneşte culturi şi popoare. Este o formă de artă, este divertisment şi este educaţie, în acelaşi timp. El exprimă sentimente şi trăiri, ne poate face să zâmbim sau să plângem, ne pune pe gânduri şi ne transportă într-o altă lume, pe parcursul reprezentaţiei. Este, mai mult decît oricare altă artă, expresie vitală, înglobînd celelalte arte (literatură, dans, pictură, sculptură, arhitectură etc.), dublînd practic, în mod irepetabil, fărâme de viață.

În Banatul Montan, spațiu al multietnicității și multiculturalității începând cu veacul al XVIII-lea, mișcarea teatrală s-a încadrat noilor mentalități culturale de sorginte central-europeană, generând nevoia instituționalizării actului artistic, fapt care a dus la construirea celebrului Teatru din Oravița, inaugurat în 1817 în prezența capetelor încoronate ale Monarhiei Habsburgice. Bijuterie arhitecturală, replică a mult mai cunoscutului Burgtheater din Viena, teatrul orăvițean a atras pe scena sa în decursul timpului atât profesioniști cât și diletanți din țări ale Europei, precum și din spațiul românesc, fiind o pledoarie pentru exprimarea prin cultură a principalelor grupuri etnice ale Banatului.„Cartea de Aur” a teatrului (Fremden Buch der Oravitzer Bürger Casino), tipărită în 1870 al Timișoara, este ilustrativă, în acest sens, pentru afluența mare de spectatori și vizitatori din mari centre europene, din Vechiul Regat sau din localitățile Banatului Montan. În secolul XX activitatea teatrală a cunoscut noi valențe prin apariția Teatrului de Stat din Reșița (astăzi Teatrul de Vest Reșița), care a completat în mod fericit o excepțională tradiție teatrală, ilustrată de repertoriul extrem de bogat în titluri ale dramaturgiei universale sau românești. Mărturie a acestei exuberanțe teatrale stau clasicele afișe, care sunt și acum varianta ideală prin care un spectacol de teatru este diseminat în public. Cu un design simplu sau complex, cu mesaj concis și clar, afișele teatrale tipărite în tipografiile orăvițene sau reșițene invită de două veacuri publicul bănățean la o permanentă reîntâlnire cu publicul muzelor Thalia și Melpomene. Caracterul adeseori bilingv sau trilingv al afișelor teatrale din Banat ne vorbește de la sine despre întrepătrunderea tradițiilor culturale românești, germane și maghiare, reprezentând instrumentul perfect al unei campanii publicitare de succes.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 – 30 noiembrie 2022 la sediul Muzeului Banatului Montan Reșița între orele 9-17.

Manager interimar,
Livia MAGINA

Vernisajul_expoziției_Afișe_și_imagini_ale_reprezentațiilor_teatrale_din_Banatul_Montan.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte