^Start
Cel de-al optulea demers plastic semnat Maia Truțulescu, ajunge în fața publicului, luni, 29 mai, ora 18, în sala de expoziții a Muzeului Banatului Montan. Este vorba despre expoziția de pictură intitulată „JOURNEY - STEPS & TRACES” /Călătorie - pași și urme. Curator/ critic de artă, Conf. univ. Dr. Gabriel Kelemen, Facultatea de Arte și Design Timișoara, și Vicepreședinte UAP Timișoara. Expoziția se întinde pe două săli și cuprinde lucrări realizate în ultimul an.
Maia, care are un palmares remarcabil la această vârstă, a participat și în ultima perioadă, la manifestări artistice, colective sau de grup, atât naționale cât și internaționale, dintre care am aminti doar câteva:
Emiratele Arabe Unite - expoziție virtuală în cadrul Pavilionului României Expo Dubai; “First Flight - 40 years” - Art in Conversation, Londra; Expozitie colectivă la Centrul Expozitional Documentar al Universitatatii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; Expoziție colectivă la Muzeul Național Constantin Brâncuși- Târgu Jiu; Expozitie personală la București la Muzeul Țăranului Român, precum și participări la mai multe competiții de profil.
În fiecare an, la 18 mai este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, o manifestare organizată începând din anul 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) și proiectată a fi un bun prilej de consolidare a relaţiilor de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public.
Anual, acest eveniment invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și de inovarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual. Anul acesta, tema aleasă pentru sărbătoarea muzeelor este „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”.
Cu acest prilej, în data de 18 mai, la orele 12,00, la sediul Muzeului Banatului Montan din Reșița se va desfășura o conferință de presă în cadrul căreia va fi prezentat cel mai recent număr al anuarului științific al muzeului -Banatica, 32/2022. Volumul, tipărit la prestigioasa Editură Mega din Cluj-Napoca, reunește 28 de studii și articole ale unor istorici și cercetători din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Arad, Satu Mare sau Reșița.
În Romania, evenimentul NOAPTEA MUZEELOR este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).
La Muzeul Banatului Montan Reșița evenimentul „Noaptea Muzeelor” a ajuns la cea de-a zecea ediție. Întâmpinăm vizitatorii cu expoziții inedite, interactive, cu activități pentru copii și adulți, indoor și outdoor.
Expoziții și activități:
• ”Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” – un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă; este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi; colecția este compusă d eobiecte donate din toată țara, inclusiv de către reșițeni;
• „Sic transit…” expoziția personală Suzana Fântânaru;
• Cusături și port popular în Banat;
• Trecutele expoziții;
• Prezentare film documentar „100 de ani de film românesc”;
• Sesiune de caricaturi;
• Atelier de face-painting (pe terasă);
• Atelier-concurs „Găsește comoara!” (în curte și în expoziții).
Muzeul Banatului Montan, Reşiţa, în colaborare cu Primăria Municipiului Reşiţa, prezintă expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu. Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 aprilie 2023, ora 18.00.
Lucrările Suzanei Fântânariu se află pentru prima dată pe simezele Muzeului, iar expoziția propune în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen). „Jurnalele Utopice”sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetale lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.
Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersiune în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.
Expoziția, care a fost prezentată în luna ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române București, iar în martie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, este curatoriată de dr. Cristina Simion (Nurnberg) și rămâne deschisă publicului reșițean până pe 25 mai 2023.
„Identități fragile.Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o nouă expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița, care va fi deschisă publicului începând de joi, 6 aprilie 2023, până în 6 iunie 2023.
Este vorba despre un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă. Altfel spus, este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.
Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, și a fost urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021.
Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit cu 10 obiecte relevante donate de către reșițeni, ale căror povești vor merge mai departe, în viitoarele stații unde urmează să ne oprim.
„Identități fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o expoziție originală și inedită pentru Reșița, probabil prima în care tot ce știai despre modul cum să te comporți într-un muzeu se schimbă total. În această expoziție despre pandemie, este obligatoriu să atingi obiectele și tot ce este în spațiul de expunere. Poți veni să îți retrăiești experiențele personale din pandemie, poți sta la o masă cu cafeaua în față, poți invita un prieten cu care să socializezi, poți veni cu un laptop să lucrezi „de acasă”.
"Credință și culoare. Piese de artă - carte veche din colecțiile Muzeului Banatului Montan". În perioada Sărbătorilor pascale,
Primăria Municipiului Reșița vă invită miercuri 29 martie, în sala de conferințe a Muzeului Banatului Montan, de la orele 17, la un curs practic de BRANDING ȘI COMUNICARE ÎN INDUSTRIILE CREATIVE
La data de 28 martie 1923, în urmă cu un secol, Regele Ferdinand I a promulgat Constituţia României de după Primul Război Mondial, o Constituţie care, la vremea respectivă, a fost apreciată a fi drept una dintre cele mai
Muzeul Banatului Montan, Reșița vă invită să participați vineri, 17 martie 2023, ora 17.00 la vernisajul expoziției „In memoriam Corneliu Baba. (1906-1997).
Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu
Astăzi, 2 martie 2023, Muzeul Banatului Montan Reşiţa a obţinut o finanţare de peste 10 milioane lei prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență pentru proiectul
Muzeul Banatului Montan, Reșița găzduiește expoziția 3
Seria atelierelor organizate în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița continuă și în luna februarie cu o activitate
În așteptarea primelor zile ale primăverii, Muzeul Banatului Montan, Reșița găzduiește expoziția de portret care poartă titlul simbolic PENTRU EA.
Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în perioada pandemiei COVID? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!
Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în perioada pandemiei COVID? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!
Muzeul Banatului Montan anunță vizitatorii că expoziția „Cotidian” semnată Ioana Joa va rămâne în Sala Stendl, până la finele lunii februarie.
În data de 24 ianuarie 2023 aniversăm 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment în care românii
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Muzeul Banatului Montan Reșița va avea loc vineri, 13 ianuarie începând cu ora 12, evenimentul „Eminescu.Altfel” care cuprinde
În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale, Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin organizează
Consiliul Județean Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan Reșița, Școala Populară de Arte și Meserii “Ion Românu” Reșița, aflată sub îndrumarea d-nei prof.
Tradițiile poporului nostru fac parte din comorile Neamului românesc care, odată cu trecerea timpului, probează incontestabil identitatea noastră între celelalte culturi ale lumii. Cu toții ne amintim de vremea copilăriei, când fiecare
În perioada 24 – 25 noiembrie 2022 s-au desfășurat la Timișoara lucrările Simpozionului internațional Memoria Satului Românesc, ediția a VII -a, cu participarea mai multor specialiști din domeniul muzeal, al științelor asociate
1 decembrie omagiat la Arad.
„În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare...
Luni, 28 noiembrie 2022, începând cu ora 11.00, la Muzeul Banatului Montan Reșița, va avea loc vernisajul expoziției ROMÂNIA ÎN IMAGINI. Aceasta reunește peste șase sute de lucrări înscrise în Concursul național
Expoziția ‘Cotidian’ de la Muzeul Banatului Montan, Reșița este prima expoziție personală într-un muzeu a artistei Ioana Joa. Picturile si desenele expuse fac parte din proiecte executate în perioada 2017-2022.
Joi, 24 noiembrie la ora 12:00, la sediul Muzeului Banatului Montan din Reșița, sala Stendl, sunteți invitați la finisajul expoziției PIPERIUS GIFTIG, expoziție personală a reputatului artist plastic Bogdan PIPERIU.
Piese de tezaur și alte obiecte de mare valoare într-o expoziție inedită pentru comunitatea
În perioada 28-30 octombrie 2022 s-au desfășurat la Lugoj lucrările Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, Istorie locală și istorie națională în context european, ediția a II-a, cu participarea mai multor
Muzeul Banatului Montan din Reșița, în parteneriat cu Arhivele Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin, organizează expoziția „Afișe și imagini ale reprezentațiilor
Organizatorii FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA și Muzeul Banatului Montan Reșița vă invită miercuri, 26 octombrie 2022 la ora 18:00 să participați la
Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede
Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese
Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare
Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese
Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00