^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
544
13491
10070
4705678

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Evenimente

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în perioada pandemiei COVID? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii din Reșița și din județul Caraș-Severin pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Identități fragile este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical.

Muzeul Banatului Montan anunță vizitatorii că expoziția „Cotidian” semnată Ioana Joa va rămâne în Sala Stendl, până la finele lunii februarie. Puteți descoperi printr-o simplă vizită la muzeu, istorii ale oamenilor care trec pe lângă noi, zi de zi, cu bagajele și poveștile lor, surprinse delicat și viu.

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, de la ora 12, Ioana Joa este la Reșița. Veți afla de la ea, într-un tur ghidat , „Cotidianul”din spatele fiecărei lucrări.

În data de 24 ianuarie 2023 aniversăm 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment în care românii indiferent de rang, statut social, avere, studii, interes personal sau de grup și-au dat mâna și, împreună, au pus temelia viitorului stat modern român prin alegerea unui singur domnitor în persoana lui Alexandru–Ioan Cuza. Unirea Principatelor Române sub un sigur domnitor și un singur stindard a reprezentat atât primul pas al afirmării identității noastre naționale și culturale între celelalte națiuni ale Europei, cât și forța motrice a evoluției sociale, economice, culturale și politice necesare recunoașterii și consolidării poziției României în rândul celorlalte state europene.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Muzeul Banatului Montan Reșița va avea loc vineri, 13 ianuarie începând cu ora 12, evenimentul „Eminescu.Altfel” care cuprinde momente artistice, vernisajul expoziției „Fenomenul Eminescu” precum și conferențieri publice din programul „Sub zodia Culturii” despre rolul culturii în contemporaneitate dar și asupra poeticii eminesciene.

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale, Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin organizează expoziția de carte poștală cu genericul „Imagini urbane cărășene” care va avea loc în holul sălii de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, miercuri, 11 ianuarie 2023, ora 12.

Exponatele provin din colecția de carte poștală a Muzeului Banatului Montan precum și din Fondul personal Valeriu Leu (Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin). Orașele cărășene au experimentat de-a lungul timpului numeroase intervenții arhitectonice, astfel că azi, în comparație cu perioada antebelică, multe zone sunt de nerecunoscut. Imaginile redate pe cărțile poștale sunt un portal către un timp diferit, către locuri diferite din orașele Caraș-Severinului: Anina (Steierdorf), Bocșa (Bogsan), Băile Herculane (Herkulesfurdö), Caransebeș (Karánsebes), Oravița (Oravicza), Moldova Veche. Astfel, se evidențiază orașe cochete, cu arhitectura specifică finelui de veac XIX, cu firme diverse exprimând o viață economică activă.

Consiliul Județean Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan Reșița, Școala Populară de Arte și Meserii “Ion Românu” Reșița, aflată sub îndrumarea d-nei prof. Ecaterina Tudor , vă invită la vernisajul expoziției “Iarna Vie” care va avea loc in ziua de 16 decembrie 2022, incepând cu orele 17:00.

Evenimentul se va desfășura în sala de expoziție "Sălișteanu" a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Tradițiile poporului nostru fac parte din comorile Neamului românesc care, odată cu trecerea timpului, probează incontestabil identitatea noastră între celelalte culturi ale lumii. Cu toții ne amintim de vremea copilăriei, când fiecare sărbătoare era un prilej de bucurie și la care acum privim cu nostalgie.

Printre practicile tradiționale ale sărbătorilor de iarnă, moștenite din cele mai vechi timpuri, cel mai frumos obicei este colindatul, care implică întreaga comunitate: școală, biserică, armată, familie.

În perioada 24 – 25 noiembrie 2022 s-au desfășurat la Timișoara lucrările Simpozionului internațional Memoria Satului Românesc, ediția a VII -a, cu participarea mai multor specialiști din domeniul muzeal, al științelor asociate etnologiei, al protecției și al promovării patrimoniului cultural din România și Republica Serbia.

1 decembrie omagiat la Arad.

„În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare... Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost concepută şi convocată de aici, de la Arad”(Vasile Goldiș, 1 Decembrie, „Ştirea”, nr. 232, anul II, 1932).

Luni, 28 noiembrie 2022, începând cu ora 11.00, la Muzeul Banatului Montan Reșița, va avea loc vernisajul expoziției ROMÂNIA ÎN IMAGINI. Aceasta reunește peste șase sute de lucrări înscrise în Concursul național „România, țara mea”, inițiat de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița în urmă cu 13 ani și derulat anual în preajma Zilei Naționale. Desenele și fotografiile expuse sunt lucrări ale preșcolarilor și elevilor din toate județele țării. Secțiunile concursului sunt: „România, țara mea” (concurs de desene pentru ciclul preșcolar); „Locuri de poveste” (concurs de fotografii – ciclul primar); „File de istorie” (fotografii – gimnaziu); „Veșnicia s-a născut la sat” (fotografii – liceu); „Licean în România” (eseuri - ciclul liceal).

Muzeul Banatului Montan Reșița găzduiește joi, 15 septembrie, începând cu ora 18 un eveniment special, o triadă dedicată artistului Petru Galiș: finisajul expoziției personale Petru Galiș al cărei vernisaj a avut loc în august 2021, fragmentată de pandemie, experimentată on-line, lansarea cărții „Culoarea cuvintelor. Petru Galiș de vorbă cu

Cercetători științifici și istorici din cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița participă la a-III-a ediție a CONGRESULUI NAȚIONAL AL ISTORICILOR ROMÂNI, eveniment organizat la Alba Iulia, în perioada 8-10 septembrie 2022, de către Universitatea „1 Decembrie 1918”, împreună cu

Muzeul Banatului Montan, Reşiţa în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa organizează expoziţia PIPL by Romeo Ioan al cărei vernisaj va avea loc la sediul instituţiei marţi, 5 iulie 2022, la ora 18.

 

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte