^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
544
4429
6402
3198385

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Mașina de scris Underwood

Obiectul lunii februarie 2020 la Muzeul Banatului Montan

Dezvoltarea tehnică a civilizației umane a atras după sine necesitatea stringentă de transmiterea informațiilor și a cunoștințelor în formate accesibile și durabile în timp. Explorând temporal firul cronologic al genezei tiparului s-a sesizat existența în Asia medievală a primelor documente imprimate. În timpul dinastiei chineze Song, Bi Sheng, între anii 1041 - 1048, inventează tiparul cu caractere mobile din porțelan. Totuși tipografia modernă, este strâns legată de proiectul lui Johannes Gutenberg, care a introdus presa de tipar mecanică și literele mobile dintr-un aliaj ce avea la bază plumbul, aliaj folosit și în prezent.

Necesitatea realizării unui dispozitiv portabil, facil de manevrat, a fost pentru ingineri o reală provocare. Astfel că inginerul englez Henry Mill a brevetat la 6 ianuarie 1714 proiectul primei mașinării ce putea să imprime literele una după alta, iar în 1808 Pellegrino Turri a pus în funcțiune prima mașină de scris. În mediul industrial producerea în masă

a mașinilor de scris începe în 1868, din dorința inginerului Christopher Latham Sholes. Cele mai cunoscute mărci de mașini de scris sunt următoarele: E. Remington and Sons, IBM, Imperial Typewriters, Oliver Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona, Adler Typewriter Company, Olympia Werke și Underwood Typewriter Company. Dintre diversele modele de mașini de scris, cele ale firmei Underwood Typewriter Company s-au erijat în modele ale dispozitivelor de gen.

MAŞINA DE SCRIS expusă ca obiectul lunii face parte din colecția de istoria tehnicii a Muzeului Banatului Montan, Reșița începând cu anul 1986. Aceasta are marca Underwood cu seria 2440720- 5, având şasiul fără car şi braţe. Este nefuncţională, are dimensiunile 30×28×13 cm și cântărește 13 kg. Pe partea dorsală este inscripționată informația: Underwood Typewriter Protected by United States and Foreign patents. Manufactured in Hartford Conn. U.S.A., ce denotă faptul că a fost produsă la fabrica din Hartford, statul Connecticut. Producerea ei poate fi datată spre finalul anilor 1920.

Istoria mașinilor de scris Underwood începe cu modelul creat de inventatorul american, de origine germană, Franz X. Wagner. Numele Underwood provine de la numele lui John T. Underwood, un antreprenor care a cumpărat compania în prima etapă de activitate. Compania Underwood a fost înființată în anul 1895 la New York și a produs panglică şi hârtie de carbon pentru compania Remington. Între anii 1896 şi 1900 Compania Underwood a produs aproximativ 12000 unităţi din modelele nr. 1 şi nr. 2 care începeau să cucerească piaţa. Producția continuă cu modelele nr. 3, 4 și 5 realizate între 1900 şi 1932. Produsul de top din gama Underwood l-a constituit modelul nr. 5. Facilitatea de a tasta 84 de caractere, faţă de 76 cât putea modelul nr. 4, a conferit posibilitatea câștigării a numeroase concursuri la viteza de dactilografiere. Adoptarea acestuia în activitatea zilnică de redactare a documentelor secretarelor, jurnaliştilor și oficialilor guvernamentali a permis companiei să vândă în perioada 1901 şi 1931, un număr de aproape patru milioane de maşini de scris. Datorită succesului dobândit, ulterior conducerea societății a hotărât ca numele modelului nr. 5 să fie atribuit și altor modele mult mai îmbunătățite.
În 1938 în Banat s-au comercializat mașini de scris la magazinele din Timișoara: Erika, Kastrup, Moczár, Meteor și Sebestyén Béla.

Mare carte de adrese și indicator al domiciilor Timișoara, Timișoara 1938
https://site.xavier.edu/polt/typewriters/underwood5.html
Istoric Minodora Damian

Obiectul_lunii_februarie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan-01.jpgObiectul_lunii_februarie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte