^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
630
4515
6488
3198471

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ceasul, între artă și industrie în Belle Epoque - Ceasul de masă cu personaje

Obiectul lunii octombrie 2020 la Muzeul Banatului Montan

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor, dorința populației de a-și înfrumuseța locuința este evidențiată și prin producția în serie a unor obiecte de decor, printre care acelea de măsurare a timpului.

În colecția de orologerie a Muzeului Banatului Montan se regăsește o astfel de piesă, un ceas de masă realizat în stil Art Nouveau. Realizarea ceasului a fost mai degrabă un pretext pentru prezentarea celor două statuete figurative din ceramică: un personaj feminin cu o coafură specifică, purtând o rochie simplă și în picioare saboți și un altul, o fetiță, îmbrăcată similar cu o bonețică. Scena este concentrată pe cele 4 rățuște, aflate în fața fetiței. Pe partea din față a cutiei au fost lipite ulterior imagini cu păsări și flori.

Cadranul ceasului, dispus în centrul cutiei, a fost realizat din metal, fiind gradat cu cifre arabe în relief. Nu mai are cheița de reglare. Pe partea din spate a cutiei ceramice se află menționat numărul seriei -424- și expresia „Made in Austria”, piesa fiind destinată consumatorului de rând.

Dr. L. Magina

 

Obiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan.jpgObiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan_1.jpgObiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan_2.JPGObiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan_3.JPGObiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan_4.jpgObiectul_lunii_octombrie_2020_la_Muzeul_Banatului_Montan_5.jpg

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte