^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
51
11702
51
4317204

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Evenimente

Expoziția personală ”Half of the stories - reconfiguring stereotypes”, va ajunge în fața publicului, miercuri, 21 septembrie 2022, ora 18, la Muzeul Banatului Montan. Curator/critic de artă, Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședinte UAP Timișoara.

Marian Truțulescu și-a sustinut doctoratul în artă la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, este profesor de arte vizuale la Liceul de Artă din Reşiţa și Lector univ dr. asociat la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Artistul vine pe simezele muzeului cu un proiect în care portretul dedublat, o expresie a omului modern, contemporan, poartă cu sine tot zbuciumul lumii în care trăiește, lucru care se face prin compozițiile ce se deschid și se închid în jurul personajului/personajelor care apar în lucrări.

"Jumatăți de povești" sau "o parte a poveștilor" este de fapt o transpunere metaforică a imaginii societății în care trăim. Societatea actuală este într-un fel oglinda unei realități virtuale, a unei vieți colaterale realității fizice, care are implicații directe în viața de zi cu zi. Niciodată nu vom cunoaște cealaltă parte, adică cea a realității fizice, decât prin prisma celei virtuale. Identitatea noastră stă ascunsă în spatele unor ecrane care nu dezvăluie decât fragmente, ideale de cele mai multe ori, ale individului sau a societăți în ansamblul ei. Problematica multiplicării chipurilor și implicit a transpunerilor identității individuale sau de masă, este o problemă reală cu care se confruntă întreaga societate. Dualitatea în care se scaldă aceasta, este în plină desfășurare. Peste tot apar stereotipuri, imagini obsesive, repetitive, care deformează adevărul și realitatea imediată, dar care impun însă prin această largă răspândire, tipare sau modele. Ce e însă esențial este să putem discerne

Muzeul Banatului Montan Reșița găzduiește joi, 15 septembrie, începând cu ora 18 un eveniment special, o triadă dedicată artistului Petru Galiș: finisajul expoziției personale Petru Galiș al cărei vernisaj a avut loc în august 2021, fragmentată de pandemie, experimentată on-line, lansarea cărții „Culoarea cuvintelor. Petru Galiș de vorbă cu Vasile Bogdan” precum și un vernisaj cu grafică de carte.

Cercetători științifici și istorici din cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița participă la a-III-a ediție a CONGRESULUI NAȚIONAL AL ISTORICILOR ROMÂNI, eveniment organizat la Alba Iulia, în perioada 8-10 septembrie 2022, de către Universitatea „1 Decembrie 1918”, împreună cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.

Astfel, Livia MAGINA, Carmen ALBERT, Adrian MAGINA, Ligia BOLDEA, Minodora DAMIAN, prezintă lucrări științifice și participă la mese rotunde/grupurile de lucru constituite cu prilejul acestui deosebit de important eveniment, aducându-și contribuția la îmbunătățirea și promovarea cercetării românești în domeniul istoriei, precum și la o mai accentuată prezență a istoricilor în spațiul public.

În cadrul Programului CNIR 2022 este abordată o gamă largă de subiecte, de la cercetarea patrimoniului arheologic, patrimoniul cultural naţional - între nevoia de protejare şi provocările lumii contemporane, femeia în spaţiul românesc (secolele XVIII-XXI), identităţi confesionale în Europa Central-Răsăriteană (secolele XVIII-XXI), Alba Iulia între Unire şi Încoronare până la provocările digitalizării în domeniul cercetării istorice:

Dr. Carmen Albert: „Participarea Banatului la Conferința de Pace: retrospectivă istorică (1940-1946)”

Dr. Adrian Magina: „Sursele maghiare privind istoria Transilvaniei și a Banatului în secolele XVI-XVII: o perspectivă cantitativă”

Muzeul Banatului Montan, Reşiţa în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa organizează expoziţia PIPL by Romeo Ioan al cărei vernisaj va avea loc la sediul instituţiei marţi, 5 iulie 2022, la ora 18.

 

Continuând tradiția anilor trecuți, publicul reșițean, dar nu numai, este invitat la Muzeul Banatului Montan din Reșița pentru a lua parte la evenimentul internațional Noaptea Muzeelor 2021 care va avea loc sâmbăta, 12 iunie 2021, între orele

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte