^Start

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Colectia numismatica cuprinde 14.500 monede

Colectia de istorie a tehnicii numara 900 piese

Colectia de carte si istoria artei - 300 de exemplare

Colectia de arta populara si etnografie - 1121 de piese

Program vizitare: Luni - Sâmbătă, 09:00 - 17:00

Vizitatori

Azi
Saptamana asta
Luna asta
Total
2394
20701
55974
3595171

# în secțiunea "Biblioteca electronică" puteți citi online publicațiile noastre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Evenimente

Vernisajul expoziţiei personale Petru Galiș la ReșițaMuzeul Banatului Montan în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița, Lions Club Reșița Montană, Lions Club Onix și Lions Reșița Kindness vă invită la vernisajul expoziției personale PETRU GALIȘ.

În cele 56 de lucrări, mai multe paliere de discurs și cercuri concentrice de metafore formează o expoziție unică. Discursul artistului este o formulă de evidențiere a metaforei limitelor, exterioare și intime, dar și a metaforei trecerii. Pictorul se dedublează, privește și din afară dar și dinăuntru, este stăpânul șugubăț ce a lăsat poarta întredeschisă, ca o invitație, dar și timidul ce împinge poarta și mai mult. (Auto?) Limitarea aduce cu sine discursul secundar al posibilității, al opțiunii: optăm să facem pasul decisiv al intrării sau al ieșirii, chiar pe poarta întredeschisă, prin ușa coliviei. Maestrul Galiș nu se oprește aici, ci duce la paroxism relația sa cu spațiul - cu limita, cu orizontul – căci se dizolvă în detaliile filigranate ale interioarelor, în lumea materială. Astfel, spațiile lui Petru Galiș se autodevorează, se închid/se deschid? devenind din ce în ce mai mici, precum o păpușă rusească și se sparg în fragmente, astfel încât cel care privește să se apropie de pânză, să fie absorbit în lumea ei.

Poarta traforată în culoare închide și deschide concomitent, prin poartă se trece în lumea artistului, vizitatorul atinge intimitatea lui; prin poarta barocă, forjată, se pătrunde din cunoscutul de dincoace, al privitorului, în ne-cunoscutul de dincolo. Trecerea poate fi și ea uitată, schimbată, restaurată, în lumea de dincolo de dincoace se poate reveni asupra deciziilor, poți restaura trecutul sau măcar poți plănui asta, în cazul în care coordonata locativă este sfâșiată de cea temporală.

Lucru de mână, dantelele gata să-și ia zborul, rod al aceleiași filosofii a trecerii (dantela este o rețea, care lasă să se vadă prin ochiuri de lumină) deschid un nou spațiu, inițiatic, de lumini și umbre. Spațiul limitat al intimității este dedicat simțurilor și amintirilor, nucleul artistic se coace din ele și, în sfârșit, artistul se regăsește pe sine în el însuși. În mod similar, forzațul este dantela din lumea cărților, este metafora trecerii de la declarația de pe copertă în lumea narațiunii.

Metafora supremă însă este colivia și pasărea ei. Simbol al libertății, pasărea poate fi claustrată, dresată să-și uite menirea. Pentru Petru Galiș, păsările sunt atât de libere, încât pot părăsi pânza, pot fi stăpâni și supuși, pot să-și răstoarne locul de claustrare.

Un discurs secundar, dar care derivă din cel al coliviei, este acela al Marelui Combinator, în fond al aceluia care învârte rotițele sistemului, care știe că lucrurile se întâmplă după dorința sa, cuprins în seria Eseu despre marele combinator, un combinator-creator, filosof.

Evenimentul va avea loc joi, 5 august 2021, începând cu ora 18:00, în sala Ion Sălișteanu la Muzeul Banatului Montan.

Muzeul „Banatului Montan” din Reşiţa, împreună cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale au deosebita plăcere să vă invite Marţi, 06.07.2021 începând cu ora 14:00, la sediul Muzeului „Banatului Montan” la vernisajul expoziţiei cu titlul „250 de ani de industrie la Reşiţa”.

În cadrul acestui eveniment vor putea fi admirate fotografii în copie şi plăci foto din fondurile ori colecţiile celor două instituţii care au rolul să ilustreze istoria unui sfert de secol de industrie locală.

În speranţa că ne veţi onora cu prezenţa Dvs. vă mulţumim anticipat pentru interesul manifestat faţă de acest eveniment şi vă aşteptăm cu drag.

Muzeul Banatului Montan Reșița vă invită în data de 2 iulie 2021 începând cu ora 18:00 la sediul instituției din bd. Republicii nr. 10, Reșița, la lansarea a șase volume dedicate istoriei Industriale și multiculturale a Reșiței.

În cadrul Agendei Culturale Reșița 250, lansarea a două volume editate de Primăria Reșița:
- Istoria Reșiței - Oameni și locuri demult uitate, de Mihalik Sandor tradusă pentru prima dată din limba maghiară de către Varga Attila, apărută la Editura Argonaut din Cluj;
- Monografia Municipiului Reșița, de Nicolae Magiar și Eduard Magiar, apărută la editura Grinta din Cluj; În cadrul aceluiași eveniment va avea loc și lansarea unui grupaj de patru monografii ale Reșiței, intitulat "Restitutio in facsimil", proiect cultural al Clubului Rotary Reșița, care cuprinde:

(I) – Uzina de Fier și Oțel – Petru Broșteanu – Reșița 1877 - Editura Librăriei Stefan Kretschmer. Traducere din germană a d-nei dr. ing. Sigrid Jianu;

(II) – Reșița – Monografia orașului, uzinelor și domeniilor - Gh. Molin – Reșița 1927 – Editura Autorului;

(III) – Din istoricul Reșiței – Gheorghe Cimponeriu – Reșița 1930 – Editura Corvin;

(IV) – Monografia uzinelor de fier și domeniilor din Reșița – Ion Păsărică – București 1935 – Imprimeria Centrală;

De asemenea, se va înmâna titlul de cetățean de onoare domnului prof. univ. dr. Rudolf GRÄF, reputat istoric, autor a numeroase volume ce fac referire la Reșița și trecutul său industrial.

Vă așteptăm cu drag!

Continuând tradiția anilor trecuți, publicul reșițean, dar nu numai, este invitat la Muzeul Banatului Montan din Reșița pentru a lua parte la evenimentul internațional Noaptea Muzeelor 2021 care va avea loc sâmbăta, 12 iunie 2021, între orele

Volume publicate
Banatica
Vanzare de carte